تماس با ماتلفن تماس : 09122759487

بسم الله الرحمن الرحیم 

 

خرماچیست؟

خرمامیوه ای بسیارلذیذ وخوشمزه دررنگ های مختلف که بیشتردرمناطق گرمسیری ایران (نیمه جنوبی کشور)کشت میشود

گفته میشود که ارتفاع و بلندیdatepalmبه درخت این میوه به فارسی نخل و به لاتین

این درخت به 12تا18متر نیز میرسد.

میوه خرما دارای هسته سفت و محکم می باشد و باتوجه به نوع خرما اندازه هسته آن متغیر است هسته خرما به طور مستقیم قابل مصرف نمیباشد ولی در مصارف صنعتی و دارویی بسیار کاربرد دارد و دارای خواص جادویی می باشد میزان و سرانه خرما در ایران 13کیلوگرم و دردنیا حدود 10کیلوگرم است.

هر منطقه خرمای مخصوص خود رادارد و آن خرما منصوب به آن منطقه میباشد

در شهرستان بم و روستاهای اطراف آن کشت میشود ویاخرمای ...........

که بیشتر در مناطق جنوبی خوزستان مانند:بهبهان و همچنین شهرستان دشتستان (برازجان)بوشهر کشت میشود

که در ادامه به معرفی بیشتر خرماهای شناخته شده وپرمصرف میپردازیم.

خرمامناسب ترین جایگزین قند می باشد.

مراحل رشد خرما:

1-مرحله ((کمری))یا جنین:این مرحله 18هفته طول میکشد دراین مرحله ابتدا میوه خرما به صورت گرده می باشد و پس ازگرده افشانی و رشد سریع پس از 6هفته به ممیوه کشیده تبدیل میشود رنگ میوه خرمادراین مرحله به رنگ سبز بوده باپپوستی به رنگ سبز و صاف میباشد

درطی این مدت چون به قند موجود درآن افزوده میشود طعم خرما رفته رفته شیرین میشود 2-مرحله بعد به خلالی یاخارک معروف میباشد مدت زمان این دوره 17 هفته می باشد ودرانواع خرماها بهرنگ های مختلف از قبیل :زرد.زرد روشن. زرد تیره.یاصورتیقرمز و درنهایت قرمز تیره تبدیل میشود ودراین مدت شیریی خرماافزایش یافته ولی به دلیل وجود  ماده تانن میوه خرمادارای طعم گس می باشد

دراین مرحله کم کم میوه نرم شده و پوست آن ازحالت صافی خارج شده ورفته رفته خط های روی پوست خرما پیدامیگردد

3-به مرحله سوم تکمیل خرما(رطب)گفته میشود.در این مرحله پوست خرما شفاف میگردد و رنگ آن به قهوه ای تیره غلیظ تبدیل میشود و در این مرحله از رشت خرما گوشت میوه کاملا نرم میشود و طعم نامطلوب گس آن تا حدود زیادی ازبین میرود و کاملا رسیده میشود

4-مرحله چهار:در این مرحله میوه خرما مقدارقابل توجهی آّب از دست داده و دارای شیریی بسیار زیادی است به دلیل بخار شدن قابل توجه آب ازمقدار گوشت خرماکاسته شده و در نتیجه چین و چروک روی خرما بیشتر میشود.

انواع خرما:

1-خرمای مضافتی:خرمای مضافتی راشاید به جرِات میتوان یکی از خوشمزه ترین و لذیذ ترین انواع خرما در دنیا دانست.این خرما در اصل به صورت رطب در سرد خانه ها ذخیره میشود و بهتر است از آن به عنوان رطب مضافتی یاد کرد.

ایده آل ترین رنگ برای نوع مرغوب این نوع خرما(رطب)رنگ مشکی میباشد.

میزان رطوبت مطلوب این نوع خرما بین چهار 10% تا 36%متناسب بازمان برداشت و منطقه ی کشت شده متغییر است.این نوع خرما که بیشتر با عنوان خرمای مضافتی معروف است بیش از 70%این محصول........و روستا های اطراف بیشترین مناطق که این نوع خرما زیرکشت استان کرمان.شهرستان های بم.جیرفت. کهنوج.شهداد.نرماشیر.بورا و در استان های سیستان و بلوچستان شهرستان های نیکشهر

ایرانشهر.سراوان.شمال استان هرمزگان و مناطق جنوب شرق استان اصفهان(.....)

گاها این نوع خرما به رنگ های قرمز متمایل به مشکی هم دیده میشود که به نسبت کیفیت پایین تری نسبت به رنگ مشکی آن دارد و این حالت نیز به فصل و زمان برداشت خرما بستگی دارد.بیشترین میزان مصرف داخلی این نوع خرما در شهر های صنعتی کشور به خصوص استان تهران.والبرزی باشد دلیل این عمر کیفیت مطلوب و قیمت مناسب و انرژی زیاد آن میباشد.

مناسب ترین نوع خرما برای پذیرایی در مراسم مذهبی و رسمی خرمای مضافتی میباشد.

این نوع خرما پس از برداشت و چیده شدن در کارتن های مناسب مصرف در سردخانه های بزرگی که اکثر در مناطق بم ایجاد شده اند در دمای بین 0 تا5 درجه سانتی گراد

نگهداری میشوند.

 متداول ترین نوع چیدمان این خرما جهت مصرف داخل و حتی صادرات در جعبه های سه ردیف یا به اصطلاح 3رج ویا کارتن های تخت 2رج میباشد و در هرکارتن مادر دوازده جعبه چیده میشود.

ایده آل ترین وزن جهت مصارف داخلی وزن هایی بین8 کیلوگرم تا 10 کیلوگرم میباشد زیرا دراین وزن خرمای مضافتی دارای کیفیت مناسب و شیره معمولی میباشد و بر عکس مصرف داخلی جهت صادرات از وزن هایی بین 6.5 تا 7.5 استفاده میشود که بیشتر به دلیل کم شیره بودن و شرایط مناسب نگهداری از این وزن استفاده میشود.

بهترین دمای مناسب جهت مصرف این خرما بین 0تا 5 درجه است. 

خرمای کبکاب:

خرمای کبکاب یکی از با اهمیت ترین نوع خرمای کشور و از فراوان ترین نوع خرما در ایران می باشد

خرما پس از طی کردن مراحل رشد در نهایت به رنگ های قهوه ای تیره قرمز تیره تبدیل می شود در رطوبت

نحوه نهایی این خرما کمتر از ۱۹% میباشد شکل نهایی این این خودرو به صورت تخم نری یابیضی میباشد از انواع خودروهای نرم محسوب می‌شود

خرمای کبکاب را به ۲صورت رطب و حرنا می توان  مصرف کرد که رطب کبکاب   بادارا بودن درصد بالایی شیرینی بشسیارمطلوب وپر مصرف است 

بهترین زمان برداشت این خرمای کبکاب دراواخرمردادماه تاپایان شهریور میباشد

خارک ورطب خرمای کبکاب به رنگ زرد یافت میباشد که درعموم جامعه به رطب عسلی معروف است.

رطب خرمای کبکاب برعکس محصول نهایی آن نیاز به شرایط نگهداری خاصی دارد 

وباید دردمای بین 15-تا20-درجه سانتی گراد نگهداری شود و میتوان در طول سال ازآن در دیگر فصل هانیز استفاده نمود

ولی خرمای کبکاب شرایط نگهداری خاصی نداشته ودردمای خنک و خشک ماندگاری بالایی دارد زمین های زیرکشت خرمای کبکاب درایران استان بوشهر و استان خوزستان می باشد

که از جمله مهمترین شهرهای این دواستان می توان خشت .برازجان (دشتستان )دراستان بوشهر و بهبهان وخورموج و مناطق جنوب شرقی استان خوزستان نام برد 

وگاهادرشهرهای کازرون و جهرم استان فارس نیز حرنای کبکاب مشاهده شده است 

شایان ذکراست که نشان جغرافیایی خرمای کبکاب دراداره ثبت باکلیه ی معنوی به نام شهرستان دشتستان (برازجان)ثبت گردیده که دراستان شناخت این محصول به ......

بسیار حایز اهمیت است.

از شیرین نوع این خرما بیشتردر بهبهان یافت میشود بااین که کبکاب بهبهان به نسبت دیگر شهر رغیبش یعنی دشتستان کوچکتری میباشد ولی دارای شیره بیشتر میباشد.

وزن تقریبی درحالت رسیده بین 14تا16گرم می باشد هسته خرمای کبکاب به نسبت دیگر خرماها دارای چسبندگی زیادی می باشد .

بیشترین مصرف خرمای کبکاب درایران به صورت فشرده می باشد ولی خرمای صادراتی کبکاب باید به صورت خشک تر و روغن خورده میباشدکه در کارتون ها 10کیلویی بسته میشود بیشترین مقصد صادراتی خرمای کبکاب درایران به فدراسیون روسیه ازجمله:ازبکستان.قرقیزستان و....می باشد 

خرمای کبکاب بیشترین میزان تولید خرمای استان بوشهر میباشد و حدود75%از تولید خرمای استان بوشهر راشامل میشود میزان تولید خرمای کبکاب درایران نزدیک به 250ههزار تن در سال میر باشد که 10%آن به خارج صادر میشود 

3-حاجی آباد شهری کوهپایه ای درشمال استان هرمزگان و نزدیکی استان کرمان زادگاه یکی از بی نظیرترین خرماهای دنیایعنی پیارم می باشد 

خرمای پیارم دارای مقدار زیادی مواد قندی پروتیینی و دیگر مواد معدنی بوده و درزنجیره غذایی دارای ارزش بالایی است. ظاهر زیبا و رنگ خیره کننده وطعم عالی

 خرمای پیارم بادیگر خرماهای موجود باکیفیت ترین خرمای دنیا در روستای تزرژ هرمزگان کشت میشود. 

در سال میزان زیادی ازخرمای پیارم به خارج از کشور صادرمیشود یکی از دلایل بالا بودن قیمت این خرما کمیاب بودن خرما و تقاضای بالای خرید آن است که این امر باعث شده بسیاری از بازرگانان قبل از برداشت اقدام به پیش خرید خرما کند 

فصل برداشت خرمای پیارم ازاوایل شهریور تا اواخر مهر باتوجه به آب و هوای محل کشت متغیر است.

 بیشترین مصرف کنندگان خارجی کشور های حوزه خلیج فارس استرالیا نیوزلند ژاپن واروپای غربی می باشد. 

رنگ پوست خرمای پیارم باید به رنگ قهوه ای تیره نزدیک باشد.

خرمای پیارم در دنیا به شکلات میوه ها  معروف می باشد. 

خرمای پیارم خرمای مناسب برای افراد دیابتی است.

برعکس دیگر خرماهای تولیدی کشور جهت صادرات باید در بسته بندی های بسیار شیک و به روز در وزن های کمتر تابتوانند نظر مخاطبان را جلب کنند.

4-خرمایی زاهدی(قصب)

یکی از ارقام خشک خرما در دنیا خرمای زاهدی یا قصب میباشد.

گستره ی کشت خرمای زاهدی در ایران بسیار زیاد است به طوری که از مناطق غربی کشور نظیر استان کرمانشاه (قصر شیرین)استان خوزستان.بوشهر.استان هرمزگان جنوب استان شیراز کشت میشود و به دلیل قیمت نسبتاپایین و خواص سرشار آن بسیار پر مصرف بوده و به خصوص افراد دیابتی نیز میتوانند ازآن استفاده کنند.

مرغوب ترین نوع خرمای زاهدی دارای رنگ قهوه ای روشن یا قهوه ای شکلاتی میباشد خرمای زاهدی یا قصب که به عربی به آن زهدی گفته میشود یکی از خرما های مطلوب صادراتی جهت کشور های عربی و آفریقایی میباشد.

منطقه پشتکوه استان بوشهر به شهر بوشکان شهرستان دشتستان (برآزجان)در استان بوشهر بهترین نوع خرمای زاهدی به عمل می آید که دهستان های پشتکوه و طلحه به طور خاص محصولی بی نظیر از خرمای زاهدی را به عمل می آورند.

تلک نام محلیه (طلحه)talhe

5-خرمای خاصویی(خاصه یا خاصویه)

خرمای خاصویی نیز یکی دیگر از انواع خرماهای کشت شده در ایران میباشد که خرمای خاصویی نیز بیشتر در مناطق جنوبی به خصوص استان بوشهر یافت میشود.

خرمای خاصویی به اصطلاحی خاصه یکی از خرما های خاص و مرغوب وبا کیفیت منطقه میباشد.ازجمله مشتریان صادراتیه خرمای خاصویی کشور های عربی حوضه خلیج فارس رامیتوان نام برد.

خرمای خاصویی باکیفیت بیشتر باید به رنگ قهوه ای روشن و کمی نرم و گوشتی باشد که نحوه مصرف خرمای خاصویی بیشتر به دو نوع خشک آن وهمچنین فشرده شده با شیره

(خاصویی پرسی)میباشد که هر یک مشتری خاص خود را دارد این خرما دارای شیره متبوع و ملایمی است.

خرمای خاصویی بعد از برداشت به سردخانه انتقال داده شده در زمان نیاز و خروج از سردخانه حالت نرم و شکلاتی تری به خود گرفته و رفته رفته شیره خرما ازاد میشود.

این نوع خرما در دنیا مشتریان خاص خود  را دارد و یکی از اقدام خوبه صادراتی میباشد.

6-خرمای عسلی(رطب عسلی)(رطب زرد)

شهرخشت یکی از قسمت های شهرستان کازرون استان فارس میباشد که از بزرگترین محصولات نخلستان های آن خرمای کبکاب است خرمای کبکاب در محله خارک و رطب رنگ زرد متمایل به قهوه ای روشن میباشد که در این رطب بسیار شیرین مطبوع و خوش طعم میباشد و مشتریان زیادی رادرسطح کشور و خارج از کشور دارا میباشد.

حدود 7000هکتار از نخلستان های منطقه به کشت رطب عسلی مشغولند.

سالانه حدود 50هزارتن از این محصول در کشور کشت میشود.

دمای نگهداری این محصول برای نگهداری بهتر و طولانی باید  بین 15-تا20-سانتی گرادباشد.

خرمای الویی7

خرما آلویی خرمایی با شکل خاص و شبیه آلوچه با طعم و مزه فوق خود توانسته در چند ساله اخیر مشتریان خارجی و داخلی زیادی به خود جلب کند.

خرمای آلویی دارای شرایط نگهداری به مراتب راحتتری نسبت به دیگر ارقام ...میباشد.

طعم و مزه خرمای آلویی تاحدود زیادی به پیارم شباهت دارد ولی از لحاظ قیمتی بسیار مناسب تر و اقتصادی تر است.

خرمای آلویی به رنگ قهوه ای تیره و گردو با گوشت میوه فراوان با هسته 2به نسبت ریز از نوع مرغوب آن میباشد.

این خرما به علت ناشناخته بودن در چندساله گذشته از بازار زیادی برخوددار نبوده ولی با گشترش اطلاع رسانی خرما آلویی تواسته سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دهد و علاقه مندان به خرما پس از مصرف خرمای آلویی به طعم ومزه خاص و بی نطیر آن اشاره کرده اند.

مصرف کنندگان همیشگی خرمای آلویی تبدیل شده اند.

8-خرمای استعمران یا خرمای سایی (با هسته و بردن هسته)

خرمای استعمران (خرمای سایی)یکی از شیرین ترین خرما های دنیا میباشد میزان قند بالای 75% زمان برداشت خرمای استعمران یا سایی حدودا اوایل شهریور یا اوایل مهرماه میباشد.و جز خرماهای ...............نخلستان های زیرکشت خرمای استعمران استان خوزستان میباشد و حدود 70 %از استان خوزستان را شامل میشودو جز خرماهای نیمه خشک یا رطوبت و نم کمتر از 18%میباشد و همین امر باعث شده که شرایط نگهداری بهتر و طولانی تری نسبت به سایر خرماهارا داشته باشد.

به طوریکه میتوان خرمای سایی را به صورت طولانی (حدود 15ماه)در انبار های سرپوشیده و دمای محیط بدون هیچگونه شکل نگهداری کرد و این عمرباعث تسهییل در صادرات خرمای سایر گردیده به طوریکه چندی حدود 45درصد است.

سهم صادرات خرمای ایران به خرمای استعمران یا سایی تعلق دارد.

رنگ این خرما قهوه ای تیره گاها متمایل به سیاه و قرمز میباشد شکلا بین شکل و...........

با پوستی ..........

خرمای استعمران با توجه به بالا بودن میزان قندآن به سرعت در آب حل شده و شیرینی زیادی را ایجاد میکند میزان چسبندگی هسته به گوشت خرمای استعمران بسیار پایین است و هسته آن بدون کمترین زحمت و به راحتی از خرما جدا شده و قابلیت بی هسته شدن را دارد.

ازدیگر نام های خرمای استعمران میتوان به اسمباران نیز اشاره کرد بیشترین مشتریان خرمای سایی جهت صادرات کشورمان اروپایی روسیه آمریکای شمالی نیوزلند میباشد 

متداول ترین نوع بسته بندی خرمای استعمران جهت صادرات درکارتن های5و10کیلوگرم می میباشد امکان حمل به کشورهای دور دست بدون کانتینرهای یخچالی ازمزیت های قابل توجه این خرما می باشد 

کیفیت و مرغوبیت خرمای سایی به دسته بندی های زیر تقسیم میشود :

سوپر سلکتss.سلکتbgrad.faq-GAQ

9-خرمای ربیع :

 یکی از معروف ترین خرماهای استان سیستان و بلوچستان خرمای ربیع است و میتوان گفت خرمای ربیع خاص این شهر است و در چند استان کشت میشود ازجمله:چابهار-سراوان-ایرانشهر-زابل-وخاش.

وازنظر کیفیت بهترین  نوع خرمای ربیع درمنطقه سراوان کشت میشود و مرغوبیت بالایی  دارد.

متاسفانه به دلیل عدم وجود کارگاه های صنعتی فرآوردند و بسته بندی در منطقه بیشترین محصول تولیدی خرمایربیع به صورت فله به پاکستان صادرمی شود و در آنجا بعداز بسته بندی های ساده به بازار های جهانی ارایه میگردد 

اغلبا خرمای  ربیع را در دنیا بانام خرمای پاکستان میشناسند در داخل ایران نیز  قسمتی از خرمای تولیدی به استان های همجوار فرستاده میشود تاعملیات بسته بندی و صادرات روی آن انجام شود (ازجمه کرمان )خرمای ربیع دارای میوه بزرگ به رنگ های قرمز-متمایل مشکی و پوست براق وشفاف و نازک دارد 

خرمای ربیع باماندگاری بالامحسوب و این امر  باعث شده در بحث صادرات بامشکلاتی همچون:سرخانه مواجه باشد.(رطوب زیر 16%)

سورت باقی +سورت کارخانه (هزار ارزان تر).

تصاویر